Investitorii străini pentru Dezvoltarea Durabilă a Republicii Moldova
FIA
#Managementulreputației #ConceptcreativdePR #Evenimentcorporativ
Asociația Investitorilor Străini din Republica Moldova (FIA) a fost fondată la 22 septembrie 2003 și a devenit prima asociație non-profit și apolitică a companiilor cu capital străin care activează în Republica Moldova. Astăzi, Asociația include 26 de companii din 15 țări - acestea sunt cele mai mari întreprinderi cu investiții străine directe în Moldova. Din anul 2005, agenția de PR PARC Comunicații se implică în coordonarea managementului reputației și organizarea evenimentelor FIA, inclusiv în prezentările regulate ale Cărții Albe FIA ca o platformă reală de dialog între mediul de afaceri și autoritățile locale.
Obiectiv:
Investitorii străini își dezvoltă afacerile în Republica Moldova de câteva decenii. Datele statistice demonstrează o evoluție mult mai mare a investițiilor străine sistemice în Moldova în comparație cu orice alte investiții. Investitorii străini au valori corporative bine stabilite și o abordare internațională a dezvoltării durabile, oferind acționarilor nu doar profituri pe termen lung ci și dezvoltarea comunităților din jurul lor. Companiile membre consideră că dezvoltarea durabilă a țării poate fi realizată doar prin îmbunătățirea climatului investițional, prin coordonarea eforturilor investitorilor străini și ale autorităților din Republica Moldova.
Provocare:
Populația Republicii Moldova, părțile interesate, inclusiv autoritățile țării, continuă să perceapă mediul de afaceri ca pe un mijloc de a genera venituri pentru acționari. În acest context, chiar și susținerea de către companii a diverselor inițiative sociale este percepută ca un gest de bunăvoință, dar nu ca o investiție sistematică în dezvoltarea durabilă a companiei și a comunităților. Cartea albă FIA cuprinde un număr mare de propuneri specifice din partea mediului de afaceri, în timp ce mass-media și comunitatea de experți pun accentul pe cele mai remarcate propuneri, fără a acoperi toată gama de activități care a fost realizată.
Soluție:
-
Agenția a elaborat și implementat o campanie de comunicare cu scopul de a poziționa FIA și investitorii străini ca lideri ai dezvoltării durabile în Republica Moldova. În octombrie 2022, ca parte a campaniei de comunicare și a conferinței internaționale, companiile membre ale FIA și-au împărtășit experiența în domeniul dezvoltării durabile și au pledat pentru consolidarea eforturilor pentru Dezvoltarea Durabilă a Moldovei. Iar în anul 2024, împreună cu ONU Moldova, a fost organizat forumul „Sectorul privat pentru dezvoltarea durabilă în Republica Moldova”.
-
Agenția dezvoltă concepte creative și actualizează periodic formatele interactive de prezentare a Cărții Albe, axându-se pe secțiunile și prioritățile activităților FIA, elaborează conceptul grafic, toate materialele și publicarea Cărții Albe, organizează evenimentul în întregime și toată comunicarea cu mass-media.
-
La fiecare 5 ani, agenția noastră dezvoltă și organizează recepții corporative cu ocazia aniversării FIA pentru a evidenția rolul în continuă creștere al FIA în îmbunătățirea climatului investițional din Republica Moldova.
-
Agenția oferă consultanță privind gestionarea reputației FIA și comunicarea acesteia cu mass-media, pe rețelele de socializare și la evenimente publice.
Rezultat:
Activitățile și propunerile investitorilor străini sunt reflectate activ în mass-media națională. Propunerile FIA pentru îmbunătățirea climatului investițional în Moldova din Cartea Albă 2021 sunt acceptate de Guvernul Republicii Moldova într-un volum mediu de peste 70-80%. Asociația utilizează toate capacitățile sale de comunicare - reprezentanții săi fiind activi în presă, iar audiența și interacțiunea în rețelele sociale este în continuă creștere.








