PARC Communication a organizat o campanie de sensibilizare a producătorilor agricoli și apicultorilor privind utilizarea aplicației web BeeProtect ca o nouă platformă de comunicare, campanie desfășurată de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în parteneriat cu Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), cu suportul Proiectului USAID “Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova”.
Obiectiv:
Campania a avut drept scop atragerea atenției asupra faptului că, începând cu 1 ianuarie 2023, producătorii agricoli sunt obligați să înregistreze lucrările de tratare a terenurilor cu produse fitosanitare, iar apicultorii – stupinele, în sistemul informațional BeeProtect.md, gestionat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Sistemul BeeProtect.md este o platformă de comunicare și informare reciprocă a producătorilor agricoli și a apicultorilor despre stropirea culturilor agricole și amplasarea stupinelor în apropierea terenurilor agricole.
Provocare:
Anual, pe teritoriul Republicii Moldova sunt sesizate și constatate cazuri de intoxicare în masă a albinelor. Acest fapt provoacă daune enorme apicultorilor, afectând, în cele din urmă, întreg sectorul apicol, dar și consumatorii de miere naturală. În același timp, polenizarea culturilor agricole de către albine poate contribui la creșterea recoltelor cu până la 60 la sută. În căutarea unei soluții, a fost elaborat și lansat sistemul care permite schimbul de informații în timp real nu doar între producătorii agricoli și apicultori, ci și cu instituții publice relevante, precum Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (oficiul central și subdiviziunile teritoriale) și autoritățile publice locale. Totodată, au fost introduse modificări în legislația Republicii Moldova, care au făcut obligatorie înregistrarea în BeeProtect, cu sancțiuni pentru încălcarea și neaplicarea legii.
Totuși, în pofida posibilelor sancțiuni, atât apicultorii, cât și producătorii nu erau pregătiți să utilizeze BeeProtect, considerând că nu ar funcționa și nu doreau să își asume noi responsabilități.
Soluție și rezultat:
A fost elaborată și implementată campania de comunicare pentru a motiva utilizarea sistemului informațional BeeProtect.md. Conceptul s-a bazat pe motivarea bidirecțională atât a apicultorilor, cât și a producătorilor agricoli, demonstrând că este UȘOR și SIGUR utilizarea aplicației BeeProtect:
- A fost elaborat video despre importanța utilizării aplicației, cu instrucțiuni detaliate de utilizare, care a fost plasat pe canale TV, portalurile online și rețelele de socializare.
- Au fost elaborate postere, broșuri, ghid de utilizare a aplicației și infografice pentru a consolida mesajele cheie, precum și pentru a direcționa și instrui utilizatorii.
- A fost organizată conferința de presă susținută de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, de directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
- Targetat au fost trimise mesaje sms în română și rusă.
- A fost elaborat content planul de promovare a informației pe rețele de socializare cu plasări contra cost planificate și orientate către producătorii agricoli și apicultori în perioada de înflorire a plantelor.
După campania de informare, numărul de utilizatori noi ai sistemului BeeProtect.md crește constant, atât din partea apicultorilor, cât și din partea producătorilor.