PARC Communication a organizat o campanie de sensibilizare a agricultorilor și apicultorilor despre necesitatea protejării albinelor, cu genericul #OameniPentruAlbine, care a fost implementată de Uniunea Republicană Asociațiilor Producătorilor Agricoli UniAgroProtect în parteneriat cu Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova.
Obiectiv:
Campania trebuia să atenționează că lipsa colaborării dintre agricultori și apicultori, precum și utilizarea necontrolată a substanțelor chimice în agricultură pun în pericol mii de familii de albini și cauzează anual moartea a sute de familii de albini.
Provocare:
Deși scăderea numărului de polenizatori provoacă pierderi nu numai pentru apicultori, ci și pentru producătorii agricoli din cauza reducerii randamentului culturilor, părțile interesate nu sunt suficient de bine informate, ceea ce duce la cazuri de otrăvire a albinelor și la imposibilitatea de a stabili toate circumstanțele care au provocat daune polenizatorilor.
Soluție și rezultate:
Mesajul campaniei – putem salva albinele și avea recolte bune doar prin comunicare eficientă și colaborare dintre agricultori și apicultori. În cadrul campaniei lansate, toate părțile interesate sunt informate despre prevederile legislației în vigoare, potrivit cărora fermierii și întreprinderile agricole trebuie să înștiințeze din timp primăriile, atunci când intenționează să aplice mijloace chimice la tratarea terenurilor. La rândul lor, primăriile trebuie să facă publice informațiile recepționate de la fermieri și să înștiințeze apicultorii. De asemenea, apicultorii trebuie să informeze autoritățile publice despre locul amplasării stupinei și au dreptul să ceară despăgubiri pentru daunele cauzate, cu condiția că au fost întreprinse măsurile necesare de protecție a albinelor. Pentru a pune la dispoziție aceste informații, au fost elaborate un clip video, infografice pentru rețelele de socializare, broșuri, afișe și publicitate exterioară pentru a fi plasate în regiuni. Cea mai activă fază a campaniei s-a desfășurat în timpul începerii lucrărilor de protecție a plantațiilor perene, care coincide cu perioada de înflorire și polenizare.
Mesajul #OameniPentruAlbine a ajuns, de asemenea, la un public larg interesat de conservarea biodiversității. Într-un videoclip difuzat pe canalele naționale de televiziune, ideea de bază era că fără albine, majoritatea plantelor, fructelor și legumelor obișnuite ar dispărea și că nu numai apicultorii, fermierii și autoritățile, ci și toți cei cărora le pasă de generațiile viitoare, pot avea grijă de protecția albinelor.